top of page

Walvissen en watervallen

Onze eerste kennismaking met IJsland was … liefde op het eerste gezicht. We rolden van het ene betoverende landschap in het andere. Kriebelt het om naar IJsland te trekken? Laat je inspireren door onze reisblogs.
Asbyrgi Canyon


1. Husavik, de walvishoofdstad van Ijsland


We verlaten Akureyri en gaan richting Husavik, dé plaats om walvissen te spotten in het noorden van Ijsland. In de gezellige haven liggen verschillende maatschappijen die walvistochten organiseren netjes naast elkaar. Eentje valt extra op: Husavik Adventures.

Zij bieden tochten aan in RIBboten. Dat zijn kleine, snelle en wendbare speedboten voor max 12 personen. Ieder heeft een vaste plaats en ziet evenveel. Een groot voordeel! Wij vonden het de extra prijs zeker waard.

Het eerste deel van de boottocht gaat richting de laatste gekende spotplaats voor walvissen en doordat een RIB dit stuk snel aflegt duurt de totale toer slechts 2 uur. Wij zagen op 19 augustus 2021 humpback whales (bultruggen) en minke whales (dwergvinvissen). Daarnaast kwamen we ook langs een springende school dolfijnen met jongen. Een hele belevenis! Slechts zelden worden in die periode geen walvissen gespot. In dat geval krijg je een voucher voor een volgende tocht.


"Tot ongeveer 20 augustus varen de boten ook langs Lundey, het eiland van de papegaaiduikers net voor de kust van Husavik. Spijtiggenoeg waren de diertjes tegen 10 augustus al vertrokken richting open zee. We moeten ze dus op een andere plaats proberen te vinden... Volgens de gids beginnen ze door de klimaatopwarming in het voorjaar sneller te broeden en vetrekken ze in de zomer dan ook sneller."

2. Dettifoss en Asbyrgi


Als je vanuit Husavik de Tjörnesbaai rondrijdt kom je in een verlaten, arctisch landschap. Zelfs in de zomer lijkt het alsof de winter er aankomt, zo stevig waait het er op een niet eens zo slechte dag. Kopasker is de enige plaats die je nog tegenkomt in deze uithoek en niet alle wegen zijn nog verhard.

Wil je hier een paar dagen blijven dan moet je dus voorbereid zijn.

Onze bestemming voor de komende 3 dagen: Asbyrgi Canyon en Dettifoss (waterval), beide maken deel uit van 'Jökulsargljufur National Park'. Ondanks de afgelegen locatie is er een mooi bezoekerscentrum met alle nodige info. Wij verbleven vlakbij het park in een van de 3 cottages van 'Nordic Natura', een echt 'tiny house' maar voorzien van alle comfort en zicht op de canyon. (https://nordicnatura.is/)


Een aantal mooie wandelingen vertrekken vlakbij. Je kan de 'Eyjan' heuvel beklimmen om een volledig zicht op de hoefijzervormige canyon te krijgen of je kan ook in de canyon zelf wandelen. Een van de mooiste plaatsjes in het park vonden wij de Bötnstjörn vijver, idyllisch gelegen tegen de canyonwand. Ideaal om 's avonds te bezoeken want overdag is het er vaak druk. Het pad ernaartoe is mooi aangelegd en helemaal niet moeilijk. Er bevindt zich zelfs een uitkijkplatform. Een echte aanrader!


Via de westkant van de rivier rijden we richting Dettifoss, de bekendste maar zeker niet de enige waterval als je zuidelijk rijdt. Regelmatig zijn er ook wandelwegen langs het traject en je bevindt je hier nog steeds in het nationaal park. Langs de oostoever van de rivier loopt een gravelroad (864). Je kan er wel nog dichter bij de waterval komen zoals je op onderstaande foto linksboven kan zien.Dettifoss


"Dettifoss is de krachtigste waterval in Europa. Hij wordt gevoed met water dat vanuit de Vatnajökull via de Jökulsa à Fjöllum gletsjerrivier richting Noordelijke Ijszee stroomt. Met zijn 100 meter breed en 44 meter hoog absoluut indrukwekkend. Op sommige platformen laat hij zijn kracht voelen door je letterlijk doorweekt achter te laten in slechts enkele seconden tijd"

3. Relaxen in de thermen


De 'blue lagoon', 'secret lagoon' en 'sky lagoon' zijn de meest gekende van de geothermische baden in Ijsland maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zoals 'Geosea' in Husavik, die wij bezochten. Tijdens ons bezoek waren er naar ons gevoel vooral Ijslanders aanwezig die genoten van het warme water en de drankjes uit de bar. Het lijkt alsof locals daar afspreken zoals wij op café. Geosea beschikt over een infinity pool met prachtig uitzicht over de zee. Er zijn verschillende baden met telkens andere temperaturen. Op een druilerige ochtend was dit de perfecte uitstap.Geosea"Een bezoek aan een spa in Ijsland verloopt anders dan bij ons. Mannen en vrouwen gaan zoals vaak in Scandinavië in aparte kleedzalen met lockers die je bedient met een armband. Voor het betreden van de baden is het verplicht zonder badkledij te douchen om geen bacteriën mee te nemen in het water. Af en te zijn wel individuele cabines wel beschikbaar maar die worden door de locals bijna niet gebruikt. Iets drinken kan aan de buitenbar."Thuiskomen met de perfecte vakantiefoto?


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page