top of page

De Eastfjords en Jokulsarlon

1. Borgarfjördur Eystri

Onze volgende bestemming in Ijsland zijn de 'Eastfjords', veel minder gekend dan de Westfjords en dus komen er ook minder toeristen. Maar wij zijn nog steeds op zoek naar papegaaiduikers en die zijn rond 'Borgarfjördur Eystri' normaalgezien wel te vinden.

We verblijven 2 nachten in het heel mooi gelegen en comfortabele 'Hjartarstadir guesthouse' in Eidar, een stukje niemandsland op 10 km ten noorden van Egilsstadir.

Vanuit een dergelijk centrale locatie kan je nog in verschillende richtingen op uitstap gaan en hou je dus alle opties open om te beslissen in functie van het weer.
We hebben geluk, het is opnieuw zonnig en dus gaan we op zoek naar papegaaiduikers!

De weg naar Borgarfjördur Eystri gaat eerst door een drassige vlakte waar enkele rivieren in zee uitmonden. Vervolgens maak je een steile klim om de achterliggende fjorden te bereiken.

Als het weer wat meezit kan je in de zomer zalig genieten langs een van de kleine strandjes onderweg. Uiteraard zit je er helemaal alleen en als de wind achterwege blijft in de baaien is het zelfs bij 19° best aangenaam.
Maar ons hoofddoel zijn de papegaaiduikers in Borgarfjördur Eystri. Hier werd zelfs een platform met kijkhut aangelegd om de vogels nog beter te kunnen zien. Je kan zo dichtbij de nestende dieren komen dat je ze zou kunnen aanraken. Helaas waren ze ook hier net vertrokken toen wij de 2de helft van augustus langskwamen.

Hun nesten waren intussen ingenomen door stormvogels en meeuwen. De papegaaiduikers zitten alweer op open zee waar ze de hele winter zullen doorbrengen. Maar we blijven verderzoeken...Borgarfjördur Eystri. De heuvel achteraan (met de hut) is het broedgebied van de papegaaiduikers.2. Jokulsarlon (Glacier Lagoon)

Vanuit het Oosten rijden we richting zuidkust maar we nemen onderweg uitgebreid de tijd om de kustlijn en de stranden te verkennen.

En hier worden we voor het eerst geconfronteerd met slechter weer: mist en motregen. Het klopt dus wel wat ze zeggen: de zuidkust heeft echt het slechtste weer.


Tegen de avond komen we aan bij Jokulsarlon, ook wel gekend als de 'Glacier Lagoon'. We kozen ervoor in de buurt te overnachten om zowel 's avonds als 's morgens het meer te kunnen bezoeken. Dit is een van de meest toeristische plaatsen aan de zuidkust en helemaal terecht! Ijsblokken die afbreken van de gletsjers drijven over het meer richting open zee. De helblauwe kleur van het ijs zorgt voor unieke foto's.Jokulsarlon


Ook langs de zee spoelen trouwens ijsblokken aan wat het strand de naam 'Diamond beach' oplevert.

"Hoewel veel toeristen zich beperken tot een paar foto's langs de parking loont het echt de moeite om een stukje langs het meer te wandelen in de richting van de gletsjer. Af en toe hoor (en zie) je een stuk gletsjerijs afbreken. Echt magisch!"


Diamond beach


Iets verder liggen nog 2 gletsjermeren: Breidarlon en Fjallsarlon.

Zeker even mooi als Jokulsarlon maar veel minder gekend, zeker Breidarlon dat slechts via een gravelroad bereikbaar is.

Het is er zalig om langs het meer te wandelen en je kan er nog dichterbij de gletsjer komen.

En het restaurant bij Fjallsarlon is een aanrader voor een lichte lunch!


"Op Jokulsarlon is het mogelijk om een aantal activiteiten te boeken: een rondvaart in een amfibievoertuig, kajakken tussen de ijsblokken of een tocht met een RIBboot . Naar waten wij konden zien, boden ze weinig meerwaarde gezien ze in het gebied blijven dat ook perfect vanaf de kant te zien is. De RIBboot gaat wel even tot aan de gletsjer dus als je geen zin hebt in wandelen kan die iets extra bieden."

We bleven hier uiteindelijk veel langer rondhangen dan verwacht. Dit was dan ook een van de hoogtepunten van de reis! Bovendien kregen we in de buurt van de gletsjermeren op merkwaardige wijze telkens weer de zon te zien, terwijl dat verderop niet meer zo was.


Echt raar weer aan die zuidkust...maar dat blijkt ook zijn voordelen te hebben!

Wordt vervolgd..


Een unieke natuurfoto aan je muur?


143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lake Myvatn

留言


  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page