top of page

IJsland: op naar het Noorden en de zon

Onze eerste kennismaking met IJsland was … liefde op het eerste gezicht. We rolden van het ene betoverende landschap in het andere. De planning van onze geslaagde gezinsvakantie vergde flink wat tijd en opzoekwerk. Kriebelt het om naar IJsland te trekken? Laat je inspireren door onze reisblogs. Elke week trakteren we jou op een vervolgverhaal van onze route. Lees mee met onze avonturen!


1. Op weg naar Akureyri

We beslissen om het Snaefellsnes peninsula en de Westfjords niet te bezoeken. Het zou teveel extra kilometers betekenen en de regio wordt vaker getroffen door slecht weer. We sparen de westkust in zijn geheel dan ook voor een latere reis.

De weg vanuit Reykholt naar Akureyri via de ringweg duurt 3,5 uur en door de mooie landschappen onderweg is het geen straf om slechts 90 km/uur te mogen rijden. Het laatste stuk van de rit loopt door de nauwe Öxnadalur Valley en wordt door Lonely Planet omschreven als 1 van de mooiste stukken van de ringweg tussen Reykjavik en het Noorden. Helemaal terecht!

Akureyri is de 2de grootste stad van Ijsland en als je wil gaan winkelen is dit het moment. De binnenstad is best aangenaam en kan perfect te voet verkend worden.

"De streek rond Akureyri geniet van heel wat zon en ligt beschut tussen besneeuwde bergtoppen. Je zou het niet vermoeden maar de poolcirkel ligt slechts 40 km noordelijker en loopt door het eiland Grimsey"

In Akureyri worden we voor het eerst geconfronteerd met een 'rondpunt' op zijn Ijslands. Als je op een rotonde met twee rijstroken op het buitenste vak rijdt, moet je voorrang verlenen aan auto's op de binnenste rijstrook die willen afslaan. Even wennen dus... En je haalt er de toeristen zo uit!2. Hjalteyri

We verbleven onze eerste 2 nachten in Hjalteyri, een vissersplaatsje aan de Eyjajfjördur op 10km van Akureyri.

Het oude schoolgebouw werd er een paar jaar geleden volledig verbouwd tot een paar appartementen. Dit was het favoriete verblijf van onze tieners maar ook wij genoten van de sauna en hot tub. (We betaalden er 350 Euro voor 2 nachten in een luxueus appartement met 2 slaapkamers inclusief ontbijtbuffet - Aparthotel Hjalteyri https://www.hotelhjalteyri.is/ )
Langs de kust in Hjalteyri en Dalvik worden al de eerste walvistochten aangeboden maar we beslissen hiermee te wachten tot in Husavik , dé hoofdstad voor walvisspotters in het Noorden. Daar worden de tochten tot midden augustus immers gecombineerd met een bezoek aan Lundey Island, het eiland van de papegaaiduikers"

Vanuit Hjalteyri willen we de noordelijke baai verkennen tot aan de Arctische Oceaan.

Het mag wel eens een beetje spannend zijn en dus nemen we vanuit Olafsfjördur (een havenstadje waar een doordringende visgeur hangt) de oude gravelweg 82 dwars door het binnenland. Er is geen toerist te bespeuren en de opeenvolging van uitzichtpunten tussen de gletsjers is magisch. We begrijpen wel waarom dit na de zomer een van de eerste wegen is die wordt afgesloten.

Aan de overkant van de baai kom je in een broedgebied van Eider-eenden terecht, de ideale plaats voor onze kinderen om ook even in het water te plonsen. Gezien het koude water een korte plons...

3. Siglufjördur

Via de kustweg bereik je uiteindelijk Siglufjördur, een afgelegen vissersdorp dat ooit dé haringhoofdstad van het Noorden was. Hier moet je even stoppen en rondwandelen om de te beseffen hoe afgelegen deze stad wel ligt.
In 2010 werd een 11 km lange tunnel richting Olafsfjördur geopend om de stad iets toegankelijker te maken, zeker in de winter. De tunnel heeft maar 1 baanvak met voorrang richting Zuiden en het is dus de bedoeling even in een wachtvak te staan als er tegenliggers komen. En dat werkt daar perfect.

Volgende week nemen we je mee naar de op 1 na grootste waterval van Europa. Magische plek...

Thuiskomen met de perfecte vakantiefoto?


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lake Myvatn

Comments


  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page