top of page

Lake Myvatn

Myvatn (letterlijk: muggenmeer) is een gigantisch meer in het noorden van Ijsland

en alle toeristen stoppen er, vaak zelfs voor meerdere dagen. Het is comfortabel gelegen naast de ringweg, er zijn heel wat voorzieningen en een hoop uitstapmogelijkheden (ook richting binnenland).

Bovendien geniet de streek van heel wat zon in de zomer.


Myvatn


Waarom zou je hier dan toch sneller doorgaan? Inderdaad, de muggen.

Zelfs in augustus waren ze rond het meer nog massaal aanwezig. Ze bijten niet maar maken wandelingen tot een hel door in, op en rond je neus, oren en ogen te kruipen.


"Myvatn is de enige plaats in Ijsland waar je soms hoopt op wat regen of wind, gewoon omdat de muggen dan minder aanwezig zijn. Een muskietennetje om over het hoofd te dragen is hier geen overbodige luxe. "

Het meer kan je rustig rondrijden in een uurtje. In het voorjaar krioelt het er van de broedende vogels met heel wat speciale soorten. In augustus zijn de meesten alweer vertrokken, op de zwanen na die nog massaal aanwezig zijn. De echte vogelliefhebbers komen hier dus in mei-juni.Ben je niet bang van wat klimwerk, dan kan je de Hverfjall krater bezoeken, gevormd na een uitbarsting 2500 jaar geleden. Alles start met een steile klim van een 20tal minuten tot boven op de rim. Eens daar kan je de volledige krater rondwandelen en genieten van de prachtige uitzichten op Myvatn en de omliggende lavavelden. De mooiste zichten op Myvatn zijn immers van bovenaf. Het kan er wel stevig waaien dus aangepaste kledij is vaak nodig.
Hverfjall


Net als in de rest van Scandinavië geldt ook hier: 'slecht weer bestaat niet, enkel slechte kledij'. Bereid je dus voldoende voor op de reis en kom niet voor verrassingen te staan.

Aan de oostkant van Myvatn ligt Hverir , een geothermisch gebied aan de voet van de Namafjall. Je vindt er kolkende modderpoelen, warmwaterbronnen en dampende gaten met bijhorende felle zwavelgeuren (inderdaad, de geur van rotte eieren). En ja, zelfs die schrikken de muggen niet af. Nergens kan je er zo makkelijk bij en het kleurenpallet is echt speciaal. Er stoppen dan ook hele bussen toeristen.HverirHeb je zin in nog meer en vooral recenter, dan rijd je best even verder naar het 'Krafla'gebied, genoemd naar een vulkaan die de laatste eeuwen regelmatig actief was. Je kan er over lavavelden lopen die gevormd zijn tijdens de recentere uitbarstingen van 1975-1984. Sommige van deze velden roken ook nu nog na. Daarnaast zijn ook barsten, spleten en scheuren alomtegenwoordig, echt een surrealistisch landschap . Je kan er gerust een paar uur rondwandelen. In het gebied ligt ook de explosiekrater 'Viti', gevuld met helblauw water en om die reden alleen al aanwezig op heel veel foto's.

Wij bleven 2 nachten aan Myvatn en bezochten van hieruit enkel de directe omgeving. Als je liever langer op 1 plaats blijft kan je vanaf je verblijfpkaats rond het meer ook Dettifoss, Godafoss of Husavik bezoeken. Het binnenland en dan vooral het gebied rond de Aksja vulkaan staat nog op ons verlanglijstje. Daarvoor heb je wel wat extra tijd en een stevige 4WD nodig. Een georganiseerde tocht is ook een optie en die start meestal aan Myvatn.


Verliefd op een unieke natuurfoto?


145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page