top of page

Plan je reis naar IJsland: drie tips

In de zomer van 2021 trokken we met ons gezin drie weken door IJsland. Het werd de reis van ons leven. De natuur is er zó adembenemend mooi. De ultieme bestemming voor iedere natuurfotograaf. Elke week trakteren we je op een vervolgverhaal van onze route én geven we concrete tips. Lees mee met onze avonturen!


Tip 1 - Hringvegur in wijzerzin


Een rondreis in IJsland is eenvoudig. Er loopt maar één grote weg rond het eiland: de Hringvegur. Je hebt dus twee opties: die weg volgen in wijzer- of in tegenwijzerzin. De meeste toeristen en reisbegeleiders starten hun trektocht met een bezoek aan het zuiden. Daar vind je de meest toeristische trekpleisters. Van daaruit trekken ze verder in tegenwijzerzin. En dat merk je aan het verkeer. Wil je liever meer rust en minder file? Kies dan voor een trektocht in wijzerzin.

"Wij kozen voor een tegendraadse route. Wat een meerwaarde. In het ongerepte noorden genoten we volop van de ruwe natuur van IJsland. Daar besef je hoe indrukwekkend mooi en uitgestrekt het land is. Daar proef je pure vrijheid. De beroemde plaatsen in het drukke zuiden bezochten we op het einde van onze reis."

De Hringvegur is dé weg die rond het eiland loopt. Toch is hij niet altijd berijdbaar, zoals bij extreem weer of overstromingen. In de zomermaanden hoef je je geen zorgen te maken. Maar als je in de winter naar IJsland trekt, check je beter eerst je mogelijkheden. In IJsland is de natuur baas - altijd.


Tip 2 - geen tijd voor haast


IJsland verdient je volle aandacht. Neem je tijd. Ga op ontdekking. Geniet. Veel toeristen kiezen voor een vluchtige trektocht van tien tot twaalf dagen. Daarvan verblijven ze lange tijd in het zuiden. Hun doelstelling? Zoveel mogelijk toeristische plaatsen bezoeken in een recordtempo. Heel tof! Maar zo mis je veel verstopte natuurplekjes en intieme indrukken.

"Een mooi voorbeeld is het Glacier Lake. Ik zie de indrukwekkende ijsschotsen en gletsjer op de achtergrond nog voor me. Een adembenemend natuurfenomeen. Veel toeristen stappen uit de bus, nemen een foto, en hobbelen snel verder naar de volgende stop. Maar neem eens je tijd om rustig te zitten. Kies een mooi plekje langs het water. Daar voel je de aarde bewegen. Daar hoor je het zware gerommel van de krakende gletsjer. Dát is natuurbeleving!"

Wij trokken drie weken in IJsland rond. En zelfs dat was te kort om alles te zien. Laat je agenda een langere trektocht dan tien dagen niet toe? Kies dan een stukje van het eiland. En neem dat deel volledig in je op.


Tip 3 - on the road


Bezoek je IJsland met het vliegtuig? Dan moet je er een wagen huren. Zolang je in de buurt van de Hringvegur blijft, is een gewone auto ideaal. Een SUV of 4x4 is niet nodig. Die zien er wel stoer uit, maar in IJsland mag je toch alleen offroad rijden met een zware jeep.


Plan je een route doorheen het binnenland? Dat is alleen mogelijk in de zomer en dan kies je beter voor een zwaar 4x4-model. Let op: die huurprijs is tot vijf keer hoger én je hebt ervaring nodig. Want veel rivieren rij je niet over, maar dóór.

"Rij eens een dag mee met een ervaren lokale gids. Dat is veel goedkoper, even avontuurlijk en je hebt alle tijd om maximaal te genieten van de schitterende omgeving."


Nog een tip. Heb je extra veel vakantiedagen? Dan kun je ook naar IJsland varen via Denemarken. De reis duurt drie dagen en kost evenveel als een vliegticket.


Þangað til í næstu viku!

Tot volgende week!


520 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Guest
Nov 20, 2021

Bedankt voor de praktische tips en het boeiende reisverhaal! Als we ooit een reis naar Ijsland plannen, weten we wat we eerst nog eens gaan lezen! 😉


Michiel

Like

karel Dekyvere
karel Dekyvere
Oct 24, 2021

Dankjewel.


We gaan de hele reis beschrijven en in beeld brengen. Locals hebben ons verschillende plaatsen getoond waar de omgeving nog helemaal op zijn IJslands is. Ruw, onherbergzaam, en dicht bij de natuur.

Like

Koen Blanquart
Koen Blanquart
Oct 24, 2021

Interessante tips, Karel. Ijsland staat al lang op het lijstje, dus keep 'm coming :-)

Like
  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page