top of page

IJsland: van sprookjesachtige waterval tot ruige gletsjertunnel

Onze eerste kennismaking met IJsland was … liefde op het eerste gezicht. We rolden van het ene betoverende landschap in het andere. De planning van onze geslaagde gezinsvakantie vergde flink wat tijd en opzoekwerk. Kriebelt het om naar IJsland te trekken? Laat je inspireren door onze reisblogs. Elke week trakteren we jou op een vervolgverhaal van onze route. Lees mee met onze avonturen!


1. Blootsvoets wandelen aan Glymur Falls

We lieten Pingvellir NP achter ons en vertrokken in noordelijke richting via route 48. Daarna namen we route 47 – richting Hvallfjördur. Daar is een baai waar je walvissen kunt spotten. De uitgestrekte valleien langs deze weg boden fenomenale uitzichten. We kwamen er bijna geen andere toeristen tegen: een voordeel van de ringweg te verlaten.


Op het einde van de baai wandelden we naar Glymur Falls: een pittige tocht van zeven kilometer naar de op één na hoogste waterval van IJsland (196 meter!). We klommen tot aan de top van de sprookjesachtige waterval - een wandeling van 3,5 uur. Wat een avontuur! We staken een rivier over via een gammele brug met enkele touwen, genoten van de schitterende uitzichten op de waterval én klommen langs kliffen met nestende stormvogels. En dan moest het beste nog komen …

"Aan de top van de waterval moesten we de rivier weer oversteken om de loop rond te stappen. Maar … er was geen brug! Er zat maar één ding op: schoenen en kousen uittrekken, en blootsvoets door het water ploeteren. Een fijne ervaring! Gelukkig waren we goed voorbereid en hadden we een handdoek en extra kousen meegenomen."

2. Zonsondergang in Kopareykir

Na onze stevige wandeling reden we terug naar de ringweg, richting Borgarnes. Daar deden we boodschappen voor twee dagen. Want op de weg naar ons volgende huisje vind je geen winkels meer. We logeerden in Kopareykir Farm in de buurt van Reykholt. Dat huisje ligt naast de woning van een IJslands-Duits gezin dat tochten te paard aanbiedt - ook naar de highlands.

"De cottage heeft grote ramen met een weids uitzicht op de landelijke omgeving. Met een beetje geluk pik je er een spectaculaire zonsondergang mee."

3. Op ontdekking langs ruige gletsjers

Kopareykir Farm ligt in de buurt van Husafell. Daar stoppen de gewone wegen en rijd je het binnenland in. IJslanders komen er graag op weekend. De volgende ochtend vertrokken we van daaruit met Into The Glacier voor een uitstap naar Langjökull: de op één na grootste gletsjer van het land.

"Een stevige bus reed eerst via Kaldidalur Road (F 550 – alleen voor 4x4) naar de voet van de gletsjer. In het basecamp kregen we gepaste kledij en stapten we in een oud-NAVO-voertuig met gigantische rupsbanden. Die hobbelde zonder problemen de gletsjer op tot aan de ingang van de gletsjertunnel. Na een wandeling op de gletsjer was het zo ver: we stapten de tunnel binnen... Spannend!"

De toer in de tunnel was spectaculair – vooral de tocht ernaartoe. Onze gids loodste ons door een ruig berglandschap vol gletsjers. Een hele belevenis voor ons gezin. Het was ook een voorsmaakje van hoe het IJslandse binnenland eruitziet. En onder een stralende zon heb je zin om daar meer van te proeven.
Thuiskomen met de perfecte vakantiefoto?


293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lake Myvatn

Comments


  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page