top of page

Fotografeer watervallen als een professionele fotograaf

Van nature zijn we bijna allemaal gefascineerd door watervallen. Of het nu gaat om een donderend verval van enkele tientallen meters, of een zacht kabbelen langs een rotswand, het blijft tot de verbeelding spreken. Wanneer je foto’s neemt van deze natuurpracht is het resultaat vaak een stuk minder aantrekkelijk dan de eerdere ervaring.

Inderdaad, het is heel moeilijk om de emotie rond (snel)stromend water vast te leggen.

Er zijn wel een paar basisregels die je kan volgen.Svartifoss, Iceland


Twee snelheden om te fotograferen


Je kan water best op een van beide snelheden fotograferen: zo snel mogelijk of zo traag mogelijk.

In het eerste geval bevries je het water en iedere druppel staat haarscherp afgebeeld. Alhoewel dit met het blote oog nooit zo zichtbaar is, herkennen we het meteen. Een techniek die je zeker kan gebruiken om de kracht en actie van water vast te leggen.

Op onderstaande foto werd de Dettifoss gefotografeerd met een sluitertijd van 1/8000 van een seconde. Daardoor kreeg de muur van water veel textuur en leek de waterval eerder op een beeldhouwwerk.Dettifoss, Iceland


In het tweede geval creëert de trage sluitertijd eerder een waas over het beeld. Dat zorgt ervoor dat de vaste delen in het beeld er veel meer uitspringen omdat ze het enige scherpe element zijn in een voor de rest floue omgeving. Een voorbeeld hiervan op onderstaande foto is Gulfoss. De sluitertijd werd gereduceerd tot 8 seconden. Hierdoor werd het water een soezig lijnenspel. De rotsen daarentegen steken haarscherp in het beeld.Gullfoss, Iceland


Creatief met je smartphone


Al die speciale technieken kunnen dus alleen met een (duur) fototoestel? Niet helemaal waar.

Je kan best al veel met een gewone Iphone. Ik zal het hier even kort toelichten.

Je opent de camera van je smartphone.

Rechtsbovenaan (bij Iphone) zie je een klein icoontje met ‘live view’ staan. Bij de meeste toestellen staat het trouwens standaard al aan. Wanneer je nu een foto neemt, ga je eigenlijk een stukje filmen en wordt daaruit dan één beeld genomen.

Maar, er is een trukje.

Eenmaal genomen kan je via de software van je GSM aan de foto een speciaal effect toevoegen, namelijk ‘lang sluitertijd’. Klik op je foto, selecteer opnieuw live view, en kies daar de optie 'lange sluitertijd'. Je GSM gaat nu de bewegende elementen in je foto samenvoegen en de statische elementen blijven bevroren. Zo maak je toch een mooie foto van die waterval met je eigen smartphone.


Diezelfde techniek lukt trouwens ook heel goed als je bijvoorbeeld meebeweegt met een voorbijrijdende auto of fietser en je het beeld nadien met lange sluitertijd bewerkt. De auto staat scherp (of op onderstaande foto de staartvin) en alles errond is bewogen. Moet je zeker ook eens proberen!


Je fototechnieken naar een hoger niveau tillen?


154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


  • Facebook Social Icon
  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page